Urban Art Expo
02-11-2019 & 03-11-2019 Kunstlijn Haarlem

Leerlingen van klas 3 van het Stedelijk Gymnasium maken Urban Art. Onder begeleiding van kunstenaar Hans Bossmann maken ze elk een sculptuur die in de openbare ruimte van het centrum van Haarlem wordt tentoongesteld. Anoniem.

Urban Art

De werken worden niet bewaakt, zijn aan te raken en te verplaatsen door voorbijgangers. Vijf beeldend kunstenaars maken speciaal een kunstwerk dat in de tentoonstelling wordt opgenomen. De kunstenaars zijn gespecialiseerd in het werken in de openbare ruimte, in interactie en participatie met publiek.

De foto’s die de leerlingen van hun sculptuur maken, worden in het weekend van Kunstlijn 2019 gebeamd in de aula van het Stedelijk Gymnasium.

De leerlingen maken met zorg en aandacht een sculptuur, die ze anoniem ‘aan de stad geven’. Het kan zijn dat hun werk wordt verplaatst, veranderd, meegenomen of zelfs gemolesteerd. Deze werkwijze wakkert gedachten en gevoelens aan over eigendom, waarde, vriendschappelijkheid, respect en vertrouwen. Waarom zou je iets weggeven waar je je hart en ziel in hebt gelegd?

Het publiek wordt geconfronteerd met kleine interventies op de dagelijkse routes. Er zal geen uitleg bij de sculpturen zijn over hoe te kijken, interpreteren of te handelen. Zo worden ook bij hen gedachten en gevoelens over eigendom, waarde, vriendschappelijkheid, respect en vertrouwen aangewakkerd.

Impact

In de samenleving domineren waarden als succes, competitie en rijkdom de economie en gevoelswereld van mensen. De digitale samenleving draagt in toenemende mate bij aan een sociaal isolement en gebrek aan uitwisseling in ‘real time’. Mensen vervreemden in toenemende mate van elkaar en worden angstig. Onderwijs is er in eerste plaats op gericht om leerlingen klaar te maken om met deze waarden en situaties te kunnen omgaan.

Generositeit, onbevangenheid en vertrouwen leiden tot vriendschappelijk en behulpzaam gedrag tussen mensen die elkaar niet kennen. Met het project hopen we daar aan bij te dragen.

leerlingen klas 3: Jeroen Jongeleen -Rosa Sijben – Eef Veldkamp – Maarten Bel – Tessa Biemans

Curator en producent: Hans Bossmann

Openingstijden:

Openbare ruimten Haarlem-Centrum: vanaf do. 31 oktober 15.00 uur

Tentoonstelling in de AULA van het Stedelijk Gymnasium is open op:

Zat. 2 november van 11.00 – 17.00 uur
Zon. 3 november van 11.00 – 17.00 uur