Derde Wal LAB – Festival Oversteek
01/09/2019 t/m 08/09/2019 Oversteek Festival Nijmegen

Sinds jaar en dag is Derde Wal op zoek naar een festival waar ze jonge kunstenaars kan uitdagen werk te maken voor, tijdens en op het festival. Inmiddels is beeldende kunst op festivals een begrip maar echt plaats om artistiek onderzoek te doen binnen de festivalsetting is er zelden.

Met deze gedachte in het achterhoofd kwamen we in contact met festival de Oversteek. Het nieuwe beeldende programma van het theaterfestival neigt naar een heuse beeldententoonstelling in het prachtige uitgestrekte gebied wat oud en nieuw Nijmegen met elkaar verbindt. Een onderzoekstraject voor jonge kunstenaars is daarop een waardevolle aanvulling. En dus introduceren wij Derde Wal LAB!

De geselecteerde kunstenaars zullen de week tussen de festivaldagen (1-8 sep) verblijven bij de Stadsnomaden, een off-grid mini dorpje in Nijmegen-noord. Daar waar ze verblijven in hun tentjes, gebruikmakend van geïmproviseerde faciliteiten als douche, wc en keuken. De insteek van het Derde Wal LAB is om in de 7 dagen van de residentie werk te ontwikkelen en om dit op de ontstane routes van het festival te presenteren.

De kunstenaars zijn geselecteerd op het veelal performatief werken. De kunstenaars die meedoen zijn: Ide André, Isabelle Bisseling, Kasper van Moll, Lola Bezemer, Maarten Bel, Carmel Klop en Domas van Wijk.

Wat we precies gaan doen? Dat hoor je later van ons. Een tipje van de sluier:

‘.. Ik ben nieuwsgierig. En vooral naar alle mogelijkheden dat het landschap langs de Waal te bieden heeft. Ik ben geïntrigeerd geraakt door de prachtige locaties die allemaal hun eigen verhaal vertellen. Het ademt, het leeft, het daagt uit. Ik ben een uitdager, ik leef, ik adem. Ik ben een brug tussen kunst en entertainment en ik wil een brug zijn in De Oversteek. Laat mensen maar over mij heenlopen, ik wil ze graag de overkant laten zien.’ – Carmel Klop

Festival de Oversteek vindt plaats op 1 en 8 september 2019. Voor meer informatie over het festival kijk op https://www.festivaldeoversteek.nl/